Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Gambar

Nogomet Danes Slovenija


Nogomet Danes Slovenija

Nogomet Danes Slovenija: Vse o slovenski nogometni reprezentanci

Uvod

Nogometna reprezentanca Slovenije je nacionalna nogometna ekipa Slovenije in je pod nadzorom Nogometne zveze Slovenije (NZS).

Slovenija je postala članica Fife in Uefe leta 1992, po osamosvojitvi od Jugoslavije. Od takrat je reprezentanca sodelovala na štirih večjih turnirjih: dveh svetovnih prvenstvih (2002 in 2010) in dveh evropskih prvenstvih (2000 in 2016).

Zgodovina

Začetki

Nogomet se je v Sloveniji igral že pred prvo svetovno vojno, vendar je bil organiziran šele po ustanovitvi Kraljevine Jugoslavije leta 1918. Prva slovenska nogometna reprezentanca je bila ustanovljena leta 1921 in je odigrala svojo prvo tekmo proti Češkoslovaški v Ljubljani.

Po osamosvojitvi

Po osamosvojitvi Slovenije leta 1991 je bila ustanovljena Nogometna zveza Slovenije (NZS). NZS je postala članica Fife in Uefe leta 1992, slovenska nogometna reprezentanca pa je odigrala svojo prvo tekmo proti Estoniji v Mariboru.

Veliki turnirji

Slovenija se je prvič uvrstila na veliko tekmovanje na evropskem prvenstvu leta 2000. Na turnirju je zmagala v svoji skupini, v četrtfinalu pa je izgubila proti Španiji. Slovenija se je nato uvrstila na svetovno prvenstvo leta 2002, kjer je izpadla v prvem krogu. Leta 2010 se je Slovenija ponovno uvrstila na svetovno prvenstvo, kjer je ponovno izpadla v prvem krogu. Leta 2016 se je Slovenija tretjič uvrstila na evropsko prvenstvo, kjer je prav tako izpadla v prvem krogu.

Igralci

Trenutna zasedba

Trenutni selektor slovenske nogometne reprezentance je Matjaž Kek. Kapetan ekipe je Jan Oblak, ki igra kot vratar za Atlético Madrid.

Nekateri drugi pomembni igralci v ekipi so Josip Iličić (Atalanta), Kevin Kampl (RB Leipzig), Andraž Šporar (Middlesbrough) in Miha Blažič (Ferencváros).

Legendarni igralci

Nekateri najbolj znani slovenski nogometaši vseh časov so Zlatko Zahovič, Milenko Ačimovič, Samir Handanović in Boštjan Cesar.

Stadioni

Slovenska nogometna reprezentanca svoje domače tekme igra na različnih stadionih po Sloveniji. Najpogosteje uporabljen stadion je Stadion Stožice v Ljubljani, ki ima kapaciteto 16.038 gledalcev.

Drugi stadioni, ki jih uporablja reprezentanca, so Stadion Ljudski vrt v Mariboru, Stadion Bonifika v Kopru in Arena Petrol v Celju.

Navijači

Slovenska nogometna reprezentanca ima zvesto skupino navijačev, ki jo imenujemo "Green Dragons". Green Dragons so znani po svojih glasnih in strastnih navijaških aktivnostih.

Navijači pogosto potujejo na gostovanja slovenske reprezentance in ji nudijo glasno podporo.

Zanimivosti

  • Slovenija je najmanjša država, ki se je kdaj uvrstila na svetovno prvenstvo.
  • Slovenska nogometna reprezentanca je edina reprezentanca, ki se je na svetovno prvenstvo uvrstila brez zmage v kvalifikacijah.
  • Jan Oblak je eden najboljših vratarjev na svetu in je bil leta 2017 izbran za najboljšega vratarja Fife.

Zaključek

Nogometna reprezentanca Slovenije je mlada in obetavna reprezentanca z bogato zgodovino. Reprezentanca ima zvesto skupino navijačev in nekaj nadarjenih igralcev.

V prihodnosti se od slovenske nogometne reprezentance pričakuje, da bo dosegala še večje uspehe in se uveljavila kot stalnica na velikih nogometnih turnirjih.


Komentar